dijous, 30 d’octubre del 2008

La Castanyada o Halloween?

Per Halloween, la llegenda anglosaxona diu que és fàcil veure bruixes i fantasmes. Els nens es disfrassen i van amb una espelma dins d'una carbassa en forma de crani de casa en casa. Quan s'obre la porta criden "trick or treat" (broma o regal) per indicar que faran una broma a qui no els doni una propina en forma de caramels o diners.


Als països meditarranis s'anava també de porta en porta cantant per les ànimes del purgatori, tradició que avui dia ja no es practica, tot i que se segueix anant als cementiris. S'arreglen les tombes amb flors, es recorda els familiars difunts i es resa per a ells. Ja que diuen que a les 12 del migdia del dia de Tot Sants surten els difunts a visitar els seus familiars (no vegis quina gentada pels carrers!).

Aquests dies es mengen dolços especials, com ara els bunyols de vent, els ossos de sant o els panallets. Com cada any, a casa meva, ens posem la meva mare i jo a fer un munt de panallets per nosaltres i per la gent que apreciem. Tampoc hi pot faltar les castanyes, els moniatos, un xarrupet de moscatell, magranes, codony...


En fi, com les festes de la nostre terra no n'hi ha per enlloc, perquè volem Halloween si ja tenim el carnaval! L'1 de Novembre: La Castanyada!


(NOTA: Els panallets de les dues fotografies
són els què hem fet amb la meva mare,
són les plates que repartim)

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Castanyada! Sens dubte...i mira si ho celebro que acabo aquest comentari i marxo a fer 10kg de castanyes pel cole de la petita...

Kisses!

_MeiA_ ha dit...

molt béeeee!

així m'agrada! a continuar les tradicions i a ensenyar a que les continuin!

un petonàs

Striper ha dit...

Jo de totes totes castanyada, JA SOC JO PROU FANTASMA.

sergi ha dit...

uedo amb els panellets!!!! jejeje!!!

Unknown ha dit...

Castanyada!!!! Des de sempre ho hem celebrat i no tenim perque canviar les nostres costums per les de un altre continent.

Com bé dius ja tenim el Carnaval per a disfrassar-nos!

Per cert: ja he fet els meus panellets! m´han quedat massa tous... potser perque he posat una patata massa gran per la quantitat de sucre i ametlla que hi havia... quina ràbia!! Amb la feinada que dónen!

_MeiA_ ha dit...

Syl segur que estan boníssims! no comparis uns panallets fets a casa que els industrials!

;)

Иú®iĂ ha dit...

les dues coses! jo les barrejo perque m' agraden totes dues celebracions.... tot i que m' agrada més la castanyada, que bé senten les castanyes calentetes quan fa el fred que fa aquests dies...

_MeiA_ ha dit...

uffff.. fa molt i molt fred! brrrrr
aqui estem rodejats de neu.. i fa un biruji!

;)

manolito ha dit...

Esa fiesta demoniaca, vmaos hombre!!

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/iglesia/advierte/trasfondo/ocultismo/fiesta/Halloween/elpepusoc/20081030elpepusoc_8/Tes

Albert ha dit...

castanyada i tradicions catalanes, sempre, que no faltin mai, i ara que fa fred a manjar castanyes calentes.....mmmmmmmmmmm

Nituni ha dit...

No entendi nada, pero convida de eso que hay en la foto!

Perséfone ha dit...

Vaya pinta que tiene esos dulces...

Un abrazo.

Ironia ha dit...

Elegir entre comprar castañas (que pueden llevar o no gusano dentro, Sr. castañera exijo mi gusano! -carne barata-) o ir pidiendo dulces de casa en casa gorroneando a todo el pillas, que eso sale gratis (incluido tus "panallets"),...mmm difícil elección, la tradición es la tradición, pero "la pela es la pela", y también es típico de aquí.

Yo lo fusionaría, como ya han dicho por aquí, Halloween mola mucho, es ideal para los asesinos en serie enmascarados...si te levantas la careta puedes comer castañas sin ningún problema, mientras apuñalas a jóvenes estudiantes, aunque te vean la cara no vivirán para contarlo.

Encara que amb uns cuants "panellets" dels teus potser em fas canviar d'opinió. ;)

_MeiA_ ha dit...

y estan buenisimooooos!

ñam-ñam!

òscar ha dit...

no hi ha color: castanyada. les carabasses per la sopa!

_MeiA_ ha dit...

clar que si, com la castanyada no hi ha res!
aquests guiris no saben el què es perden!

Vintage ha dit...

La castanayada, auqnue estoy lejitos de donde nací, hoy me trinco unas castanyas, un moscatel y yo con mi amiga haremos unos panallets, los bajaremos al bar y a celebrar halloween a nuestra manera ( currando)
La de sienpre, la castanyada, es lo q tiene estar lejos de casa has de organizar una fiesta plan cubata

muakkkkkkkkkkkkk

_MeiA_ ha dit...

jeje.. pero muy bien! currando y pasandolo bien!