diumenge, 13 d’abril del 2008

¿adiós?


Hoy he leido un artículo acerca de la posible desaparición de la Wikipedia (la enciclopédia libre) por falta de dinero. La enciclopedia online recibe donaciones de usuarios que rondan el millón de dólares anuales. Pero según Florence Devouard, la directora de la Fundación a la que pertenece el sitio, son necesarios cerca de 5 millones para garantizar su continuidad.
a ver como se acaba todo... porqué sin la wikipedia estamos... ¿perdidos? ¿quién tiene tiempo de ir a la biblioteca?

6 comentaris:

kakihara ha dit...

Em sembla que si tanquen de veritat serà culpa exclusivament de la seva gestió. Un projecte tan gran no es pot recolzar exclusivament en les donacions desinteressades.

Entenc que el tema de la publicitat sigui una mica espinós en un projecte on es busca la objectivitat de continguts, pero hi ha formes de colocar publicitat sense vendre el contingut enciclopèdic a les empreses. Per exemple google ha aconseguit posar baners relacionats amb la busqueda sense prostituir el seu motor (Els links de publicitat surten de coor diferent dels links buscats).

Per altre banda la wikipedia no s'escapa de col·laboracions enciclopèdiques interessades, moltes empreses posen topos perquè escriguin articles interessats, que fins que no es revisen serveixen de publicitat gratuïta a l'empresa en qüestió o de descrèdit a les empreses rivals.

La gent que porta la wikipedia hauria de deixar de portar el projecte com si fos un projecte subvencionat y portar-ho com el projecte privat que és i guanyar pasta.

Roi Méndez ha dit...

Seguro que no desaparecerá, la propia importancia que ha ido tomando en la vida de todo internauta la salvará en caso de cualquier necesidad.
De todas formas no creo que esté en demasiados problemas reales y debe de ser más una campaña para recaudar más fondos...

_MeiA_ ha dit...

kakihara: veig que entens daquest tema! no tinc ni idea de tota això que has dit, no se com va tot això de la publicitat... ni lu dels topos... sincerament que ho desconeixia...



O PARRULO: Gracias por pasarte y dejar tu comentario! Me pasare a mirar tu blog... a ver que tal esta...
Yo también pense que era una estrategia para conseguir más dinero, tiene toda su lógica.
un beso

Álvaro ha dit...

Val a dir que part del dèficit que, suposadament (ja que no hi ha proves clares), té l'enciclopèdia gratuita, és degut als costos judicials que una sèrie de meatintas han provocat, demandant a l'enciclopèdia per "calúmnies" contra x persones i/o entitats en alguns dels seus articles. Demandes que volen obligar a Wikipedia a modificar de d'adalt a baix el seu packaging, el seu disseny, i la filosofia de gestió i elaboració de continguts. A més a més, s'està intentant que es paguin costos per danys que puguin haver-se generat amb els articles. Un exemple que estan utilitzant? Que el periodista John Seigenthaler va trobar un article a la wikipedia on se'l culpava de les morts de John i Robert Kennedy. Article que havia estat escrit en broma per un estudiant.

En quant als topos, no és un problema tan important com es vol fer creure. Quines empreses han tingut acusacions? Sony, Electronic Arts, i alguna més. Casos molt concrets, els quals van ser destapats a les poques hores de la seva publicació. És la típica "intoxicació" o "desinformació" que pot patir qualsevol site gratuït, i que té una solució tan senzilla com la de contrastar les dades en un parell o tres de llocs. El mateix que fa qualsevol (o que hauria de fer) al llegir una notícia en un diari, o buscar qualsevol mena d'informació a internet. Que no només és una cosa que ocorri a wikipedia, sinó també a molts portals o webs amb nombroses visites.

Si volem una enciclopèdia de qualitat, lliure de traduccions de l'anglès (o de l'idioma que sigui) amb qualsevol cutre-traductor online, d'articles incomplerts, o de còpies flagrants d'algunes webs de dubtosa veradicitat, calen molts diners per a contractar personal i medis. I aquests diners no sorgiran de clicar en varis banners, sinó de pagar pel producte.

Ja sento com l'Encarta riu histèricament desde el pou on actualment es troba.

Dani ha dit...

Tal com diu O parrulo la wikipedia a agafat una importancia molt gran, pro es que fins i tot per gent que veu la informatica o Internet com algo d'us poc habitual, no diguem ja dels propis internautas habituals, que no deixaran que es mori, es el gran projecte de la enciclopedia online.

Els topos es un tema espinos, que a molts mitjans tradicionals els hi agrada enmerda i liar, juntament amb el tema dels usuaris anonims i el tractament des de els medis informatius "seriosos", on es dona una visio molt anarquica i gens seriosa.

_MeiA_ ha dit...

veig que lentrada dona per molt.. ja magrada.. i a més.. estic aprenent molt gràcies a vosaltres...

mestic adonant k sóc una inculta daquest tema,, jujuju